Måttagning persienner

Måttagning av persienner


Lite hjälp om du ska göra måttagning av persiennerna själv.


Om du byter ut dina gamla persienner och dom haft en god passform så är det enkelt.

Mät då bara en av lamellerna och skriv till oss att det gäller tillverkningsmått. Eller lägg till 3mm på bredden då vi alltid drar av 3mm. Men för tydligetens skull så skriv både de stumma måtten och måtten på de befintliga persiennerna.

Mät sedan höjden inuti fönstret. Ofta är det glashöjden men ibland behöver man lägga till så för att vara säker så mät innermåttet i fönstret. 


Vid nymontage så är det lite klurigare då det finns så många olika fönstertyper.

Öppna upp ett fönster och mät bredd och höjd. Mät helst på tre olika ställen, långt ner, i mitten och högt upp och ange då det minsta måttet av dessa tre. Kan hända att fönstren är lite skeva, gäller främst äldre fönster.


På nyare fönster är innermåttet ofta ca 2,5cm större än glasmåttet på bredd respektive höjd. Är det samma typ av fönster överallt så kan det räcka med att öppna upp endast ett fönster. Vi brukar sedan ta glasmåttet och därefter lägga till ca 2cm på bredden och 3cm på höjden så blir det toppen.

Oftast står innermåtten skrivet någonstans på fönstret och då angett i mm.


På äldre fönster är det ofta glasmåttet man går efter, men öppna alltid upp och mät innermåttet, både bredd och höjd och som skrivet ovan gärna på tre olika ställen.


Oftast är utrymmet mellan glasen tillräckligt för att få plats med 25mm persienner. Men tex om det finns spröjs i fönstret så kan det behövas 16mm persienner. För att få plats med 25mm så behöver utrymmet mellan innerbågens och ytterbågens fönsterytor vara minst ca 32mm, lite beroende på fönstrets höjd.


Vissa fönster är inte öppningsbara så då får man montera persiennen utanpå glasen och låta persiennen hänga fritt.


Kolla sedan vilken längd på vridstängerna som behövs. Standardlängd är 50cm.

Vi har alla dessa längder: 15, 25, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 110 osv...


Fråga oss om du är osäker. Maila bilder på fönstret så kan vi ofta hjälpa till.


Priset beror givetvis på persiennens storlek. Här på prislistan kan du se vad det kostar med just de måtten du fått fram på dina fönster.


Du är så klart välkommen att kontakta oss för en offert eller beställning


Ska du sedan montera persiennerna själv så ta hjälp av våra monteringsinstruktioner